A jóga eredete

Jóga gyakorlatok

Jóga gyakorlatok

Minden élőlény alapvető problémája a túlélés az ellenséges világban. Számtalan generációval ezelőtt a kelet nyüzsgő társadalmában, ahol az emberek az éhség, a betegségek, az árvizek, az ellenséges támadások és az istenek bosszújának örökös fenyegetésében éltek, jelent meg a jóga, a fizikai és mentális nyugalom elérésének rendszere, módszere az ellenséges, szörnyű körülmények közepette.

Az ember lényegében alig változott a történelem során. A jóga filozófiája és gyakorlata az indoárják számára lehetővé tette, hogy túléljék a kor megpróbáltatásait, és a modem nyugati világ emberei számára is lehetővé teszi, hogy a hidegháború, a hidrogénbomba, a rakéták, az ellenrakéták és más veszélyek ellenére is megelégedést és védelmet érezzenek a gyorsan változó világban.

A jóga gyakorlatának kezdeteit feltárni igyekvő tudósok azt találták, hogy elvei egészen az írás megjelenéséig jól nyomon követhetőek. Sok jógáról szóló könyvet találunk a szanszkritul, India ősi szent nyelvén írt kéziratai között. Még ezek is a távoli múltra utalnak, melynek során a jóga titkai nemzedékről nemzedékre, szájról szájra hagyományozódtak. A jógának csupán az indiai formája közismert Amerikában és Európában, azonban szilárd, hiteles történelmi bizonyítékok vannak arra, hogy az egyiptomiak és a kínaiak is ismerték, sőt a zsidó esszénusok között is éltek olyan szerzetes közösségek, amelyek gyakorolták a jógát. Talán a holt-tengeri tekercsek legutóbbi felfedezése felfedi majd e filozófia néhány titkát, ami a múlt ködébe veszett.

Részletek, Arthur Liebers, Relaxáció jógával – című könyvéből