Bárki jógázhat

Jóga gyakorlás előnyei

Jóga mindenkinek

A jóga valaha csak kevesek kiváltsága volt, manapság széles körben elterjedt. Népszerűsége az elmére és testre kifejtett jótékony hatásának köszönhető, így aki jógázik, nagyon jó közérzetnek örvend. Az ősi időkben a jóga gyakorlásának célja a magasabb tudatállapotok megtapasztalása volt. Ezt azonban nem mindenki tudta elérni. Manapság a jógára úgy tekintenek, mint egy általános érvényű és átfogó mozgásformára, amely mindenki által elvégezhető, kivitelezhető az újonnan elkötelezettektől egészen a tapasztaltabbakig.

A jóga gyakorlatokat úgy lehet alakítani, hogy bármely képességű ember számára megfelelő legyen, így mindenki a saját ütemében végezheti és fejlődhet benne. A végső cél azonban mindenki számára a meditáció művészetének teljes elsajátítása, amely magával hozza a kiteljesedett állapotot, a test és az elme egyesüléséből fakadó tökéletes harmóniát.

A jóga hatása napjainkban

A jóga nem csupán nyújtó gyakorlatok összessége, hanem olyan életfilozófia, amely megtanítja gyakorlóját arra hogyan csendesítse le elméjét, ezzel energiát szabadítva fel a test minden egyes részében. A jótékony hatások mindenkit egyformán érintenek, kortól, hittől, hozzáállástól és fizikai állapottól függetlenül, és az eredmény minden esetben pozitív, időnként pedig majdnem csodaszámba menő.

A jóga terápiás hatásai különösen fontossá váltak a felgyorsult modern életben. A mai zaklatott világban, gyorsan növekvő és változó igények közepette a jóga hatékony gyógyírt jelent. Ellensúlyozza a rohanó életformát, mert megtanítja az embert élvezni és megélni a jelen pillanatot.

A rendszeres gyakorlás arra is tanít hogyan figyeljük nagyobb tudatossággal fizikai és lelki állapotainkat, hogyan nézzünk szembe a naponta jelentkező stressz helyzetekkel, hogyan álljunk meg egy kicsit, és értékeljük a saját reakcóinkat, válaszmechanizmusainkat.

A ma jógatanárai

A jóga igazán sokoldalúvá vált, hála a modern kor jógatanárainak. Minden területet felölelő, alkalmas minden ember számára, legyen szó vallásos vagy ateista, spirituális, intellektuális vagy érzelmi beállítottságú, fiatal, vagy idős személyről. Ez megmutatkozik a rengeteg típus kialakulásában is mint például a gyerekjóga, kismama jóga, jóga sportolóknak, jóga üzletebereknek, mozgáskorlátozottak számára, nyugdíjas jóga és még sorolhatnám.

A jóga lényegében nem más mint az emberrel foglalkozó átfogó tudomány, amely az emberi lényt minden szinten számba veszi. Az ember anatómiájára, fiziológiájára, tudatára és elméjére vonatkozó mélyre ható ismereteinek köszönhetően a testet, elmét lélegzetet és tudatot szerves egésszé hangolja össze,  figyelembe véve az egyén valós szükségleteit olyan egészségi és lelki egyensúlyt létrehozva. amely a külső fizikumtól egészen a legmélyebbre képes hatni.

„A szavak nem elegendők a jóga felbecsülhetetlen értékének kifejezésére. Meg kell tapasztalni.”

Prashant S. lyengar