A csodálatos jóga célja

jóga jótékony hatásai

Jóga hatása

A jóga gyakorlása törekvés a fizikai test korlátainak legyőzésére. Megtanít arra, hogv minden ember életének célja a lélek felé történő belső utazás. Ám a jóga nemcsak a célt adja meg, hanem eszközöket is nyújt a megvalósításhoz. Amikor a test és az elme tökéletes összhangban vannak egymással, az maga az önmegvalósítás. A jóga tanításai szerint az önmegvalósítás útjában álló akadályok fizikai és mentális gyengeségek formájában is megmutatkoznak. Ha fizikai állapotunk nem tökéletes, zavar keletkezik a tudat működésében is, utóbbit szanszkritül csitta-vrittinek nevezik.

A jógaászanák vagy pózok gyógyírt jelentenek a vjádhikra, a fizikai betegségekre, és megszüntetik az angamédzsajatvál azaz testi gyengeséget. A svásza-prasvásza, a kiegyensúlyozatlan légzés, a stressz egyik jele szintén megszüntethető a jógával. Az ászanák megerősítik az egész testet: a csontokat és az izmokat, javítják a testtartást, fejlesztik a légzést és megnövelik az energiaszintünket, így a jó fizikai közérzet megerősíti és megnyugtatja az elmét.

Ászanák és pránájáma

Amint az aranyműves is felhevíti az aranyat azért, hogy minden szennyeződést kiégessen belőle, az ászanák is felfrissítik a vérkeringést, s ezáltal megszabadítják a testet a betegségektől és mindazoktól a méreganyagoktól, amelyek a rendszertelen életmód, a rossz testtartás és az egészségtelen szokások következtében rakódnak le. A különböző nyújtások, csavarások, hajlítások és fordított testhelyzetek – az ászanák legfőbb mozgásfajtái – rendszeres gyakorlása helyreállítja a testi erőt és állóképességet. Az ászanák a pránájámával, azaz a légzésszabályozással közösen megszüntetik a testi, élettani és lelki zavarokat. A stressz és a betegségek következményeire jótékony ellenhatást fejtenek ki. Néhány azon betegségek közül, melyek az ászanagyakorlással megelőzhetők vagy javíthatók: csontízületi gyulladás, alacsony vagy magas vérnyomás, cukorbetegség, asztma és anorexia.

Test és elme

A test és az elme folyamatos kölcsönhatásban állnak egymással. A jóga tudománya nem húz éles határt, hol ér véget a test és hol kezdődik az elme, hanem mindkettőt önálló, teljes egységként kezeli. A mindennapok nehézségei feszültséget hoznak létre a testben és az elmében egyaránt, s ez szorongást, depressziót, nyugtalanságot és néha pedig dührohamot vált ki. Az ászanák látszólag csak a fizikai testtel foglalkoznak, ám valójában az agy kémiai folyamatait is szabályozzák, melyek befolyással vannak elmeállapotunkra.