A jóga ászanák és a prána

jóga budapest

Jóga Budapest

A prána, az életenergia, ami megfelel a kinek vagy csinek a kínai orvoslásban, áthatja az egész testet a nádiknak nevezett áramlási rendszereken keresztül, amelyek felelősek a testben található minden egyes sejt működésének fenntartásáért. A fizikai test
merevsége a prána áramlás elakadásának, és a méreganyagok emiatt történő felgyülemlésének következménye. Amikor a prána ismét áramlani kezd, a méreganyagok távoznak a rendszerből, biztosítva az egész test egészségét.

Amint a test hajlékonnyá válik, az addig lehetetlennek tűnő pózok könnyedén végrehajthatók lesznek, és kialakul a mozdulatok stabilitása, kecsességé. Amikor a szervezetben áramló prána mennyisége magas szintet ér el, a test önmagától vesz fel bizonyos pózokat, és az ászanák, a mudrák és a pránájáma gyakorlatok spontán következnek be.

A jóga ászanák és a kundaliní

A jóga végső célja a kundaliní sakti, az evolúciós energia felébresztése. Az ászanák gyakorlása serkenti a csakrákat, szétosztva a megtermelt kundaliní energiát az egész testben. Mintegy harmincöt póz kifejezetten ezt a célt szolgálja: a bhudzsangászana a manipúra csakrára, a szarvangászana a visuddhira, a sírsászana a szahaszrára csakrára hat. A többi ászana szabályozza és tisztítja a nádikat, megkönnyítve a prána áramlását. A hatha jóga fő célja, hogy megteremtse az egyensúlyt a pránikus és mentális energiák kölcsönösen egymásra ható tevékenységei és folyamatai között. Amint ezt megtörténik, a létrejött impulzusok felébresztik a szusumná nádit, a gerincoszlopban lévő központi csatornát,
amelyen keresztül a kundaliní sakti felemelkedik a szahaszrára csakráig, megvilágítva az emberi tudat magasabb központjait. A hatha jóga ezért nemcsak a testet erősíti és az egészséget javítja, hanem életre kelti azokat a magas szintű energia központokat, amelyek az emberi tudat fejlődéséért felelősek.

Forrás: Ászana Pránájáma Mudrá Bandha