Jóga, az egészséghez vezető út

Jóga egészség

Jóga egészség

A jó egészség annak az eredménye, hogy a test minden egyes része tökéletesen kommunikál az elmével, és minden egyes sejtünk kapcsolatban áll az összes többi sejttel. Bár a jóga alapjában véve szellemi tudomány, fizikailag és érzelmileg egyaránt jó közérzetet biztosít.

Az egészség nem csak betegség nélküli állapotot jelent. Ahhoz, hogy jó egészségnek örvendjünk, az ízületeknek, izmoknak, szöveteknek, sejteknek, az idegeknek és a mirigyeknek, valamint a testet működtető rendszereknek tökéletes egyensúlyban és harmóniában kell lennie egymással. Az egészség a test, az elme, az intellektus és a lélek tökéletes egyensúlyából ered.

Az egészség olyan, mint a folyó vize, az állandó mozgás mindig frissen és tisztán tartja. Az embert az érzékelés szervei, a cselekvés szervei, az elme, az intelligencia, a belső tudatosság, és a lélek alkotja. Ezek mindegyikére hatunk, amikor jógázunk.

Az ászanák segítségével az életenergiát vagy életerőt egyenletesen oszlatjuk el minden testrészünk felé, tökéletes egyensúlyban tartják a légzésrendszert, a keringést, az idegrendszert, a hormonrendszert, az emésztést és kiválasztást, valamint a nemi szerveket. Így az elme is lecsendesedik, nyugalmi állapotba kerül.

Aki jógázik, nem áldozatként éli az életét, hanem ura élethelyzeteinek, a körülményeinek és a környezetének. A jógát bárki gyakorolhatja. Minden alkat számára vannak megfelelő jóga gyakorlatok, kortól és fizikai állapottól függetlenül.

Test és lélek harmóniája

A jóga ászanák kielégítik minden egyén sajátos alkatának és fizikai állapotának megfelelő igényeit. Végezhetünk függőleges, vízszintes és körkörös mozdulatokat, ezek energiával töltik fel szervezetünket, javítják a vérellátást azokon a területeken, ahol erre a legnagyobb szükség van. A jógában minden sejtnek jut figyelem, gondoskodás és friss vérellátás, amelytől akadálymentesen tud működni.

Természeténél fogva az elme aktív és dinamikus, míg a lélek sugárzó. Ezzel szemben egy beteg testben tehetetlen, tompa és nehézkes elme lakozik. Ha jógázunk, megszüntetjük a test nehézkességét, és képesek leszünk felhozni azt az aktív elme szintjére. Legvégül, mind a test, mind pedig az elme felemelkedik a megvilágosult én szintjére.

A jóga gyakorlása serkenti és képes megváltoztatni az érzelmi állapotot, az aggódást bátorsággá, a határozatlanságot és gyenge ítélőképességet pozitív döntőképességgé, az érzelmi bizonytalanságot önbizalommá és lelki egyensúllyá alakítja át.

Az egészséges test olyan, mint az áramló folyó, mindig üde és tiszta.

B.K.S. Iyengar