Jóga, az önmegvalósítás tudománya

Jóga

Jóga

A jóga az emberiség által valaha is felfedezett legrendkívülibb szellemi tudományok egyike. Olyan, mint egy sok-sok csiszolattal rendelkező nagy méretű drágakő, melynek fénye életünk egészét tökéletesen megvilágítja. Ötezer évvel visszamenve ez egyike annak a néhány szellemi hagyománynak, melyek töretlen fejlődéssel fennmaradtak az emberiség történelmén át. Az emberi lény és a természet világának minden aspektusát összefogva feltárhatja az összes olyan magasabb erőt, melyek belsőleg és külsőleg is elérhetőek számunkra.

A jógamódszerek létünk teljes területét lefedik: a fizikai, érzékszervi, érzelmi, elmebeli és szellemitől egészen a legmagasabb önmegvalósításig. Az emberiség magasabb fejlődésének minden módszerét magában foglalja: a fizikai testtartásokat, az etikai fegyelmet, a légzéskontrollt, az érzékelési módszereket, a megerősítéseket és az elképzeléseket (vizualizációkat), az imádságot és a mantrát, valamint az összetett meditációs tanokat.

A jóga érti a természetet és a fizikai, a finom és az alaktalan mindenség közötti kapcsolatokat az időn- téren túli határtalan végtelennel. Megmutatja nekünk, hogy ezek minden egyes emberi egyénen belül is léteznek.

A jóga a Himalája-beli bölcsek tanításainak a gyümölcse, egészen addig az időkig hatol, amit a jógik e világkorszak vagy civilizációs ciklus több tízezer évvel ezelőtti kezdetének tekintenek. Azt mondják, hogy korábbi, szellemileg fejlett tanítások hagyományainak folytatói, mely tanításokat a jelenkori civilizációk már elfeledtek. A jóga a korszakokon át valaha is létezett számtalan bölcs tudásának a párlata, az emberiség szellemi késztetésének az egyes korok és egyes személyek elvárásaihoz alkalmazkodott öröksége. Olyan, mint egy széles és fényűző indiai fügefa, mely erőt és táplálékot adva a mi magasabb lehetőségeink felé terjed.

David Frawley