Jóga, és a belső energia

Jóga, megtisztulás

Jóga, megtisztulás

Azok a jógatechnikák, amelyek elsődlegesen és közvetlenül a belső energia létrehozására szolgálnak, a tűz elemen alapulnak. Ezek a gyakorlatok alapvető fontosságúak a hatékony jógázáshoz, és a tűz vagy meleg, vagyis a tapasz forrásai, mely által mély megtisztulás következhet be. A tűz a legdinamikusabb és a legillékonyabb a másodlagos elemek közül, és a föld és víz elem stabilitásán (stiram) és nyugalmán (sukham) kell alapulnia.

Az astanga vinyasa jóga különös hangsúlyt fektet a tűz elemre. Tűz minőségek: az átalakulás, a változás, a megtisztulás, az intenzitás, a bőség és az inspiráció. A tűz elem alapvető kifejeződése a tett (akció) és a létrejövő változás, a tűz a bandha technikákban testeül meg.

A tűz elem az uddijána, mula, és dzsalándhara bandha alkalmazásán fejleszthető és juthat kifejeződésre. Ennek a folyamatnak az uddijána bandha van a fókuszában. Az egész test egyesített aktivációja, melyből a tűz kifejeződése a legfontosabb, és abszolút szükséges ahhoz, hogy a jóga megteremthesse mélyebb gyümölcseit.

Ezek a belső technikák létfontosságúak az ászanák és pránájáma gyakorlatok hatékonyságához és biztonságához. Külsőleg, a fizikai (anatómiai) test szintjén hatva megvédik a keresztcsont csípői ízületét és az ágyéki gerincszakaszt. Ugyanakkor megnyújtják a gerincet, és kitágítják a mellkast. Fiziológiai hatásuk, hogy elősegítik a légzés és a keringés javulását a légzőizmok fejlesztése által. Neurológiai hatásuk, hogy lenyugtatják az érző-mozgató idegeket, ami a központi idegrendszer javára válik, és ezáltal kiterjesztik a tudatosságot. Serkentik a prána áramlását a finomtestben, felemelve azt a spirituális csatornában, harmonizálva ezzel a csakrákat. Végül egy pillanat alatt aláaknázzák a “személyes én” és az “egyetemes én” alapvető dualizmusát, és ezzel elvezetnek a jógázás végső gyümölcséhez.

Világos, hogy ilyen széleskörű és erőteljes hatásokkal miért van olyan kivételes jelentőségük, és miért ismert a hatha jóga gyakorlata tűz-szádhanaként, mely megtisztítja testtudatot a káprázatoktól, érzéki csalódásoktól. Használatuk nélkül soha nem érhetnénk el a jóga kifinomultabb gyümölcseit.

Godfrey Devereux – A jóga alapjai