A jóga gyógyító ereje

Jóga Stúdió Budapest

Csodálatos jóga

A jóga eredeti célkitűzése a szabadság és az üdvösség, míg az úton megjelenő melléktermékek, mint például a testi egészség, csupán másodlagosak a gyakorló számára. Ezzel együtt megnézhetjük, hogy ezek a melléktermékek miként születnek meg, és hogy az ászanák (jógapózok) és pránájámák (légzőgyakorlatok) hatásai hogyan járják át a testet, megújítva a sejteket és az egész sejtrendszert. Mivel a megfigyelés révén megtanulhatjuk, hogy miként váltanak ki a különféle mozdulatok különböző fizikai és fiziológiai hatásokat, felismerhetjük, hogy ezek azok a pályák, amelyek hatással vannak a test egyéb részeire. A saját tapasztalatainkat kell követnünk, és meg kell találnunk azt, amit én úgy nevezek: „az optimális mozdulat, amely működik”.

A jóga gyakorlói és a kutató tudósok számos olyan nyomra bukkantak, amelyek összekötnek bennünket az elveszett tudással. Ha éveken át gyakoroljuk az ászanákat és a pránájámákat, és eközben elérjük a saját gyakorlásunkban az optimális szintet, valamint ha ellenállással és ellenállás nélkül dolgozunk, miközben a saját reakcióinkon végzünk megfigyeléseket és kísérleteket, akkor lehetségessé válik számunkra, hogy feltérképezzük a test meridiánjait, és saját magunk dolgozzunk velük, anélkül hogy a kezelésben más segítségére szorulnánk. A jóga szubjektív gyógykezelés, amely hatással van a test különböző életközpontjaira.

A jóga nagyon összetett tárgy. Vegyük például az idá, a pingalá és a szusumná fogalmát, amelyek a testben az energia fő csatornái. Ezek kapcsolatba hozhatók a kínai jin-jang elmélettel. Az idá a jin (feminin), a pingalá pedig a jang (maszkulin). Az energiának ez a két csatornája bizonyos helyeken találkozik, és ahol keresztezik egymást a testben, azok a meridiánpontok. Amikor ászanákat vagy pránájámát gyakorlunk, e kereszteződések középpontjában energiacsere zajlik le a két csatorna között. Ezek a központok az energia tárházai. Amikor a testünk optimális beállítása lehetővé teszi, hogy ezek az energiák szabadon folyjanak az idá és a pingalá csatornáiban, akkor a központokban lévő rejtett energiák felszabadulhatnak, hogy gyógyítsák a testet gyötrő különféle betegségeket.

Amikor elérted a helyes mozdulat lehetséges optimumát, és azon vagy, hogy minden egyes ászanában tökéletesítsd a kivitelezést, akkor a tudatosság jelen lesz a tested minden részében, akár tudatában vagy ennek, akár nem. Azonban a tudatosság csakis akkor ébredhet fel, ha az értelmet is bevetjük. Ha betegség van a testedben, akkor tudnod kell, hogy a tested beteg része elveszítette az érzékenységét. Vannak azonban különféle lehetőségek, hogy a jóga gyakorlásával újra felébresszük ezt. Amikor a testtartásokat gyakoroljuk, energiát juttatunk az érintett testrészekhez. Amikor mindezt már saját testünkben, saját tapasztalatunk alapján megértettük, akkor ha tanítványaink tartását korrigáljuk, megérintjük őket ezeken a pontokon, hogy az energia minden területen zavartalanul folyhasson a felgyógyulás érdekében.

B.K.S. Iyengar – A jóga fája