Jóga a mai világban

kundaliniTeljesen nyilvánvaló, hogy a XXI. századi Európában a jógának nem ugyanaz a szerepe, mint ami keleten volt az archaikus időkben. Egyrészt azért nem, mert az általános tudati elsötétedés következtében teljesen más a kiindulópont, aminek következtében a jóga célja is más szintre kerül, másrészt ha a szellemi megvalósítás nem a valóságos alapokra épül, akkor annak súlyos következményei lehetnek.

Ha mondjuk valaki itt, Közép-Európában, egy világváros kellős közepén azzal a céllal kezdi el a jóga gyakorlását, hogy a halált legyőzve a halhatatlanságot megvalósítsa, akkor ezzel csak azt jelzi, hogy egyrészt fogalma sincs arról, mit jelent a szellemi megvalósítás, másrészt valójában nem is veszi komolyan a jóga gyakorlását, és csak az első kudarcra vár, hogy az egésznek hátat fordíthasson.

Mivel a jóga a szellemi hierarchia tudománya is, ezért a jógázás elkezdésekor tisztában kell lenni azzal, hogy honnan és hová szeretnénk eljutni a gyakorlással, valamint azzal, hogy milyen szinteken és állapotokon kell túlemelkednünk ahhoz, hogy elérhessük a célunkat.

Éppen ezért fontos tudatosítanunk magunkban a kiindulópontot, azt, hogy milyen tudati és létbeli meghatározottságokkal és megkötő erőkkel kell felvenni a harcot, milyen kondíciók és adottságok hátráltatják a tudati megszabadulás folyamatát. Mindezt azért is tisztán kell látni, mert minél jobban látja az ember a kötöttségeit és meghatározottságait, annál erősebb indíttatás ébredhet fel benne a megszabadulás irányába, és annál eltökéltebb lehet a gyakorlatok végzése terén is.

Részletek Mireisz László “Jógama” című könyvéből