Jóga napjaink emberének

hatha jóga budapest

Jóga Budapest

Az utóbbi években a jóga népszerűsége jelentősen növekedett. Gyökeresen megváltozott az egészséghez, a spiritualizmushoz fűződő viszonyunk, másképpen látjuk az ember környezetben elfoglalt helyét, új megoldásokat keresünk mindennapi létezésünk gondjaira. Zavaros időket élünk, a környezet a túlélésért küzd, lelki és fizikai terhek nehezednek ránk, és miközben új betegségek tűnnek fel, ismét jelentkeznek olyanok is, amelyekről azt hittük, legyőztük őket antibiotikumainkkal.

Ezeken a körülményeken nem mindig tudunk változtatni, de meg tudjuk tanulni, miként állhatjuk meg a helyünket velük szemben. A jóga tökéletes megoldást kínál, mert harmóniát és egyensúlyt hoz életünkbe: ha lelkiállapotunk kiegyensúlyozott, képesek vagyunk problémáink nyugodt és ésszerű megoldására, ha fizikai állapotunk jobb, ellenállóbbak vagyunk a betegségekkel szemben.

A jóga rendszere egyetemes igazságokon nyugszik, így hát senki vallásos meggyőződésével nem ütközik. Jógázni bárki, bármikor – akár férfi, akár nő, korra és foglalkozásra való tekintet nélkül – megtanulhat. Átalakítja és új perspektívával, új tudatossággal és friss filozófiával gazdagítja életünket, javítja egészségi állapotunkat.

A jóga tökéletesen különbözik minden más testgyakorlástol, elsősorban abban, hogy nem ismeri a versengést. Célja, hogy művelése révén megértsük önmagunkat, hogy lassú, eltökélt munkával mind rugalmasabbá váljunk. A jógit nem a durva fizikai erő jellemzi hanem kecses, folyamatos mozdulatok, amelyek megteremtik a szellem, a test és a lélek egyensúlyát.

Vimla Lalvani