A jóga szépsége

Jóga Budapest belvárosában

Jóga Budapest

A jóga szépsége háromszoros. Az első, hogy nincs szükség a gyakorlásra való elszántságon és megfelelő útmutatón kívül semmi másra, mint ami mindannyiunknak már megvan: testre, szívre és értelemre. Nincs szükségünk különleges felszerelésekre, sportlétesítményekre vagy bármi másra, csupán egy kis helyre és egy kis időre.

A második, hogy hatása azonnal megmutatkozik, ha valaki elkezdi gyakorolni, és a gyakorlás folytatásával a hatások elmélyülnek, mígnem az elme és a test olyan harmóniába kerül, hogy a zavarodottság és szomorúság helyét átveszi egy félreismerhetetlen, mélyen gyökerező boldogság.

A harmadik, hogy bárki képes végezni a jógát, és bárki sikeres lehet benne, függetlenül bármiféle tehetségtől, intelligenciától vagy kreatív képességtől. Bárki számára elérhető, kortól, egészségi állapottól vagy mozgékonyságtól függetlenül, aki vágyat érez rá, és aki állhatatosan akarja gyakorolni. Ezen felül a rugalmasság, a jó erőnlét és állóképesség akármilyen testtípusú ember számára elérhető: mindenki – legyen akár nagy vagy kicsi, túlsúlyos vagy túl sovány, alacsony vagy magas -, élvezheti a jógát és annak jótékony hatásait.

Mindezek mellett a rugalmasság, az erő és az állóképesség csak a jóga felszíni mellékhatásainak számít. A jóga igazi célja az emberi szív belső természetének – mely a határtalan és feltétel nélküli szeretet-, feltárása. Ez egyformán vonatkozik mindenkire, tekintet nélkül fizikai teljesítőképességére, pszichikai hajlamaira vagy történelmi, szociális körülményeire.

Bárki, aki elkezd jógázni és rendszeresen, kitartóan gyakorol, hamarosan élvezheti annak gyümölcseit. Jótékony hatásai közé tartozik a hajlékonyság, az erőnlét, az energia, a jó testtartás, a tökéletesebb légzés, keringés és emésztés, a csillogó és tiszta szem, a bársonyos és ragyogó bőr, a szabályos izomtónus, a normalizálódott testsúly, a finom érzékelés és a tiszta agy, a megnövekedett koncentrálóképesség, a belső nyugalom, az önbizalom, a nyíltság, az őszinteség, a fókuszáltság, a lelkesedés, a becsületesség, mások elismerése és a háládatosság. A jóga eszközt ad és vágyat ébreszt, hogy teljes életet éljünk, és összekapcsol közvetlenül az élet ízeivel, és magával a lelkesedéssel teli, boldog élettel.

Mindamellett a jógában a fejlődés egyénenként nagyon különböző ütemben mutatkozhat meg. Egyesek gyorsabban fejlődnek fizikálisan, mint lélektani szempontból, másoknál ez fordítva történik. A jóga valójában inkább az elmét célozza meg, mint a testet, ezért óvakodni kellene az irreális célok és olyan mérföldkövek kitűzésétől, amit néhányan belső indíttatásból vagy másokat követve szeretnének elérni. Nem az számít, hogy valaki nagyon vagy kevésbé rugalmas, mennyire válik erőssé, vagy milyen mértékű állóképessége alakul ki, hanem hogy boldoggá teszi a hatás, amit magán megtapasztal. Az említett hatásokat pedig meghozza az idő és a gyakorlás.

Ilyen hatékony módszer lévén meglepő, hogy nem gyakorolja több ember a jógát. Leginkább ennek köszönhetően van jelen a jóga nagyobb mértékben Nyugaton, inkább a művelt rétegek körében, mint maguknak a jógiknak a közvetítésével. Itt a jógát egy titokzatos, ezoterikus fénykör veszi körül, de ez csak önkényes hangsúlyozás. A jóga egy eszköz az emberi test és elme szunnyadó lehetőségeinek felszabadítására és fejlesztésére, és mikor ezek a felszabadult, rejtett tartalékok stabilizálódnak és egyensúlyba kerülnek, lehetővé teszik, hogy mélyebb, gazdagabb, kreatívabb és kielégítőbb életet éljünk.

Jóllehet, van a jógának egy misztikus, ezoterikus oldala is, ez csak egy, a létező sokféle felfogás közül, mely csak a mélyen misztikus hajlamú emberek számára hasznos, és olyan kultúrákban alkalmazható, ahol aktívan támogatják a misztikus életmódot. A modern világban nem ez a helyzet. Azoknak, akik a jógának ezt a szemléletmódját szeretnék követni, sürgősen a Himalája felé kellene irányt venniük, mielőtt még arról a területről is eltűnik, ahogy már India nagy részéről sajnos eltűnt. De a jóga használható és mindig is használható volt mindennapi életünk gazdagítására. Nem a realitástól való elmenekülés eszköze, hanem útlevél a valóság szívébe.

Godfrey Devereux – A jóga alapjai