A jóga testhelyzetek célja

Hatha jóga

Hatha jóga

A jóga-testhelyzetek célja az egész test tudatosságának fejlesztése. Azzal, hogy figyelmet fordítunk testünk minden részére, nem csak az egyenletes és kiegyensúlyozott nyújtást biztosítjuk, hanem azt is, hogy kitartva a pozitúrákat, feloldjuk testtartásunk kiegyensúlyozatlanságait. Ez biztosítja, hogy minden testrész hordozza a test mozgásakor rá eső feladatot anélkül, hogy bármely területet túlterhelés vagy stressz érne. Ily módon szisztematikusan megszabadítjuk a testet az izomfeszültség minden fennmaradt nyomától. Mikor a test szabaddá vált a feszültségektől, megtapasztalja természetesen veleszületett harmóniáját, megerőltetés nélkül összehangolva minden, szokásosan különálló részét.

A test harmonizálásának van egy erőteljes mentális hatása. A harmónia vagy összehangoltság csak a test minden részének egyidejű tudatosságán keresztül jöhet létre. Ehhez meglehetősen erős odafigyelés szükséges. Az elmének tökéletesen kapcsolatba kell kerülni a testtel. Az izmok és a csontok, a bőr és a hús vele született intelligenciáját fel kell ébreszteni a test minden porcikájában. A szomatikus (testi) intelligenciának ez a felébresztése egyesíti az elmét és a testet. Amikor egy mozgássorban teljes a tudatosság, akkor válik a mozgás teljessé, kiegyensúlyozottá és könnyeddé.

Az elmének és a testnek ez a harmonizálása a kezdete annak, hogy megjelenjenek a jóga gyümölcsei, és egyben bekövetkezzen a spirituális ajtó kinyitása. Amikor az elme és a test felülkerekednek funkcionális dualitásukon, és összhangban működnek, rengeteg energia szabadul fel és válik hozzáférhetővé. Ha a jógát mechanikusan vagy lélekben máshol járva gyakoroljuk, a sérülés veszélye mellett energiavesztés is jelentkezik: a testhelyzetek végzése kimerítő lehet. Az elme és test egysége esetén az ászanák, habár erőkifejtést igényelnek, de energetizálnak is.

Összehangoltság nélkül ez nem lehetséges. Ha a test egyes részei nem tudatosak, nehézkesek vagy inaktívak, akkor más részek csak túlműködéssel tudják ezt kompenzálni. Ez feszültséget eredményez, és veszteséget a felhasználható energiából. Ugyanígy, ha a test alvó részeinek nincs tudatossága, ezek tudattalan feszültsége megakadályozza az elme és test erőfeszítés nélküli egyesülését.

A tudat összehangolásán keresztül a testhelyzetek ászanává válnak, az egyszerű nyújtásból pedig jóga lesz. Az elme felszabadításához fel kell oldani a rejtett feszültségmintákat, melyek a testben tükröződnek vissza. Ezért a jóga gyakorlásának a fizikai szinten kell kezdődnie. A transzcendentális tudatosság nem dualista látásmódja csak akkor érlelődhet meg, ha a fizikai és szellemi harmónia már létrejött. Ez csak az összehangolás megteremtése, és az egész test minden pontja intelligenciájának tudatosítása által alakulhat ki. Amikor ez bekövetkezik, az érzékelt különbség a testben a bal és jobb, a fent és lent, a teteje és az alapja, és a bent és kint között feloldódik a tiszta tudatosságban. Ez a jóga harmadik tagja, a tudatosság állapota vagy az ászana létállapota.

Forrás: A jóga alapjai – Godfrey Devereux