A légzéssel szinkronizált jógagyakorlatok jelentősége

joga-legzesA helyes légzés rendszeres gyakorlása élettani szempontból önmagában is kitűnő hatású a légzőszervekre, a szív, a keringés, a hasi szervek – lényegében tehát valamennyi fontos szervünk – működésére. De ennél többről van szó!

A légzéssel szinkronizált gyakorlatok ugyanis a teljes jógilégzés és a fizikai gyakorlatok élettani hatásainak nem egyszerű mennyiségi összegeződését, hanem egy magasabb rendű szintézisét hozzák létre. Sem a teljes jógilégzés, sem a fizikai gyakorlatok nem maradnak változatlanok, hanem egymással kölcsönhatásba kerülnek, ennek következtében maguk is átalakulnak, megváltoznak, egymással összetett rendszert képeznek.

Ezen az összetett rendszeren belül a fizikai gyakorlatok már nemcsak a légzést tökéletesítik, nemcsak annak élettani hatását fokozzák, a teljes jógilégzés pedig nemcsak a mozgásokat, testtartásokat, vagyis a gyakorlatokat tökéletesíti, azok hatékonyságát növeli, hanem olyan új élettani hatásokat is kivált, amelyeket önmagukban sem a helyes légzéssel, sem a légzéssel nem szinkronizált gyakorlatokkal nem érhetünk el.

A fizikai gyakorlatok és a teljes jógilégzés között kialakult újfajta és magasabb rendű kölcsönhatástípus speciális élettani hasznai közül a mai, túlnyomó többségükben neurotikus emberek számára kétségkívül az idegnyugtató hatás a legjelentősebb.

Részletek Dely Károly – A Jóga nagykönyve – című könyvből