Mit várhatunk a jógától?

joga-gyakorlasA jóga kitartó gyakorlása közép és hosszú távon számos előnnyel jár a test és a lélek számára, egyaránt szolgálja az individuum fizikai, pszichológiai és spirituális oldalát. Közérzetjavító hatása szinte azonnal érzékelhető, hiszen a szabad, oldott mozgású testtel sokkal könnyebb „együtt élni”, mint azzal, amely kötött és tele van feszültséggel. Az emberi test lételeme a szabad mozgás. A jóga hívei énjük különböző aspektusainak egyesítésével érzéseiket is felszabadítják, magasabb nézőpontból szemlélik a világot és önmagukat, nyugodtabb és boldogabb emberré válnak. Az indiai filozófia szerint a világon minden három alapvető minőség kombinációjából áll, melyeket gunáknak hívnak: ezek pedig a szattva (tiszta, kiegyensúlyozott állapot), a radzsasz (aktivitás, nyugtalanság) és a tamasz (depresszió, lustaság, tétlenség, tompaság, renyheség).

Azok többsége, akik a jógázásra szánják el magukat, vagy hiperaktív, vagy letargikus állapotban kezdenek hozzá a gyakorláshoz, a végén azonban mind fizikailag, mind mentálisan elérnek egyfajta emelkedett szattva-állapotot. A jóga több szempontból is az én kiteljesedésének élményét nyújtja azoknak, akik hozzá fordulnak. Lehetővé teszi, hogy ismét rátaláljunk a belső teljesség érzésére, melyet rohanó világunkban elvesztettünk. Legtöbben rossz testi közérzettel és zaklatott lélekkel vágunk bele, de a megfelelő gyakorlásnak köszönhetően fizikai feszültségünk hamarosan feloldódik, érzelmeink lecsendesednek. Ha fásultan, letargikus testi-lelki állapotban látunk neki, a helyes gyakorlás visszaadja testünk életerejét, lelkünkbe pedig béke költözik. A jógagyakorlatok egytől egyig a tudatosság fokozását szolgálják, s ezzel képesek befolyásolni énünk aktuális állapotát. Önmagunkhoz visszatalálva ismét átélhetjük a teljesség élményét.

A jóga olyan eszközt ad a kezünkbe, amelynek segítségével a szenvedély vakságából a szenvedélymentesség világosságába juthatunk, megszabadulhatunk szorongásainktól és félelmeinktől, megtalálhatjuk lelkünk nyugalmát. A jóga ellazít, felold, megszabadít a feszültségtől nemcsak önmagunkon belül, hanem emberi kapcsolatainkban is. Az a nekünk való jógagyakorlat, amely örömet szerez és önmagunk határainak kiterjesztéséhez vezet.

Részlet a Jógabiblia című könyvből (szerző: Christina Brown)