Összhangban van-e a jóga az életmódoddal?

jóga életmód

Jóga életmód

A legtöbb ember ilyen-olyan kompromisszumokkal tesz eleget munkahelyi és családi vagy kulturális kötelezettségeinek. Ezeket azután hozzá kell igazítania személyes céljaihoz és vágyaihoz is. Aki bizonyos szintre eljutott a jógában, annak egyre több idejét veheti igénybe a gyakorlás, és különböző lemondásokra is kényszerül. A legtöbb ember megelégszik egyik vagy másik gyakorlatsorral, amelyik különösen a kedvére való, és az egészsége megőrzésére is tökéletesen elegendő. Ezzel nem csupán saját életminőségüket javíthatják meg, hanem mindazokét, akikkel kapcsolatba kerülnek. Senki nem kényszerít téged sem, hogy továbbmenj annál, mint ami még belefér jelen életviteledbe.

Kiegyensúlyozott gyakorlás

Használd fel eddigi tudásodat a kiegyensúlyozott gyakorláshoz! Szükség esetén iktass be ellensúlyozó pózokat, és szánj elegendő időt mind a bemelegítésre, mind a levezetésre a gyakorlatsor végén!

Mihez van kedved?

Gondold végig, mit élveztél a legjobban a gyakorlatokban! Van olyan póz, amelynek végrehajtása különös elégedettséggel töltött el? Ha erre összpontosítasz, talán a gyakorlatok fő irányát is meghatározhatod. Van, akinek a fizikai erőpróba okoz örömet, másoknak a jóga meditatívabb oldala. Fontos, hogy kedvedet leld a jógázásban. Mai rohanó világunkban jólesik egy kicsit befelé fordulni, lecsendesíteni az elmét, és rájönni arra, mihez is van kedvünk valójában.

Hová szeretnél eljutni?

Aki tovább kíván fejlődni, az még inkább beleáshatja magát a jóga szertágazó és sokarcú ismeretkörébe. Aki elmélyed mindebben, annak az elméleti háttér is mind fontosabb lesz. Az is világossá válik idővel, hogy a jóga a lelki életben keresi a megelégedést, és nem a külső, anyagi körülményekben. Célja a belső béke és harmónia megteremtése és a negatív érzelmek meghaladása. A jóga mellett a meditáció is belső változásokra törekszik. Az alapfokú jóga elsősorban a testre koncentrál, a haladó szintet azonban jobban lefoglalja az elmeműködés szabályozása a meditáció révén. A jóga elsősorban életfilozófia. Hogy ezt megértsd és a szemléletet a magadévá tedd, fontos elfogadnod, hogy a testedzésen és az egészség megőrzésének egy alternatíváján túl az elme megismerésének, a korlátok túllépésének és a belső szabadság elérésnek az egyik legideálisabb módszere.

Forrás: Jóga kezdőknek és haladóknak című könyvből