Teljes jógalégzés

Jógalégzés

Teljes jógalégzés

A teljes jógalégzés gyógyító hatásáról kötetekre valót lehetne írni. Tüdőnkön keresztül, a vérkeringésen át egész testünket friss oxigénnel és pránával tölti meg. Felsorolhatnánk tehát összes szerveinket, kezdve agyunktól, ettől a csodálatos idegi gócponttól kezdve a lábunk újjáig, hogy hogyan és miért hat rájuk erősítőleg, fiatalítólag és edzőleg. Nincs testünknek egyetlen porcikája sem, melyre ne volna jótékony hatással. Kedélyünkre is kihat, mert egész valónkat új erővel tölti meg, lelkünkbe nyugalmat, önbizalmat és biztonságot csöpögtet.

Vérünkből a salakot kiüríti, ellenálló képességünket növeli, az anyagcserét élénkíti, így elsősorban a szekréciós mirigyrendszerre hat regenerálóan. Ez pedig az egész szervezetet megfiatalítja. Megszokott dolog a jógaiskolában, hogy első fiatalságukon túljutott növendékek egy-két hónapos gyakorlás után örvendezve jelentik, hogy olyan panaszaik, melyeket a korosodás tüneteinek tartottak, s így nem is említettek, mert nem számítottak javulásra – például fogínysorvadás, kezdődő távollátás stb. – váratlanul teljesen elmúltak és rendbe jöttek!

Indiában és több európai klinikán híres orvostanárok kísérleteznek a ritmikus teljes jógalégzéssel, és csodálatos eredményeket értek el minden téren, de különösen magas vérnyomásos megbetegedéseknél és szívbajoknál. Maguk a kísérleteket vezető orvosok csodálkoztak legjobban a nem várt eredményeken. Gyógyíthatatlannak ismert szívbajoknál nemegyszer teljes gyógyulás állt be, és ha ezt nem is sikerült minden esetben elérni, de legalább számottevő és tartós javulás volt az eredmény. Egyszerű jógalégzéssel elérték, hogy a betegségtől kórosan megnagyobbodott szív fokról fokra kisebbedett, míg végül megközelítőleg elérte eredeti alakját. A szív megbetegedései legtöbb esetben csak következményei más szervek működési zavarainak. Így például főként a pajzsmirigy és a vese helytelen működése okozza a legtöbb szívbajt. Akármilyen kitűnő gyógyszerek vannak is a szív rendbehozatalára, ezek csak a szívre hatnak, az okot magát nem szüntetik meg. A teljes jógalégzés – megfelelő lelki kezeléssel és testi jóga-ászanákkal párosulva – meggyógyítja a szívbajtokozó szervek megbetegedéseit és magát a szívet is!

Hatása tehát sokszorosan többet ér, mintha csak a szívet gyógyítgatjuk, álljon bár rendelkezésünkre a legjobb gyógyszer.
Az orvostudomány specializálódása nagymértékű szétesést okozott, mert jóformán tüneti kezeléssé fajult. Megfeledkeztek arról, hogy az ember teste elválaszthatatlan egységet képez, és egy jelentéktelennek látszó kis mirigy sokszor a test legtávolabb fekvő részében lévő szerv megbetegedését okozhatja. Akinek beteg az epéje vagy a tüdeje, vagy bármije, annak az agyától kezdve a bőre hámsejtjéig mindene másmilyen, mint az egészséges emberé. Sohasem betegszik meg csupán egy szerv, hanem az általános megbetegedés esetleg csak egy szervben kulminál. Mindig az “egész ember” beteg nem pedig csak egy testrésze.

Egy igen magas vérnyomás és szívbaj ellen kezelt beteget érvágással és mindenféle vegyi szerrel próbáltak rendbe hozni, eredménytelenül, de a leghíresebb orvosprofesszornak sem jutott eszébe, hogy a lábát és a járását megvizsgálja. Teljesen elhanyagolt bokasüllyedése (lúdtalpa) volt, s ez annyira megrontotta az egész csontrendszer statikáját, hogy a hátgerincből kilépő idegdúcok megbetegedtek, a szív pedig, nem bírva a rossz súlyelosztás következtében beállt túlterhelést, megbetegedett. Ez természetesen kiváltotta a magas vérnyomást és a szív elfajulását. A jógagyakorlatok rendbe hozták a bokasüllyedést, a csontrendszer ismét szabályosan hordozta a testsúlyt, az erőpazarlás megszűnt a hátgerinc visszakapta rendes helyét, az idegek meggyógyultak, a magas vérnyomás leesett, és a túlterheléstől megszabadulva a szív rohamosan gyógyulni kezdett. Még számtalan ehhez hasonló, de más eredetű esetet sorolhatnék fel a hatha jóga „csodálatos” gyógyításaiból. De ezek valójában nem csodálatosak, csak „természetesek”.

A hatha jóga nem vegyi szerekkel, hanem a TERMÉSZET erejével gyógyít. A természet egyetemes, szintetikus, az ember pedig a természet gyermeke, nem lehet felaprózni, a végletekig specializálni. A logikusan gondolkozó ember előtt ezek után világossá válik, hogyha a jógagyakorlatoknak és különösen a jógalégzésnek ilyen nagy a gyógyító ereje a betegekre, akkor milyen a hatása az egészséges lelkű és testű emberre, aki mindig jógalégzéssel lélegzik. Bizony, az ilyen ember egészséges, mint a makk, nem árt meg neki semmi, betegség nem fog rajta, az élet minden viszontagságaival könnyen megbirkózik, áldás önmagának és környezetének!

A teljes jógalégzés minden további légzésszabályozási gyakorlatnak az alapja. A többi gyakorlat csak kibővítése és variálása ennek a légzési metódusnak. A teljes jógalégzés jótékony hatása felbecsülhetetlen, ezért ez ne csak bizonyos időkben végzett gyakorlat, hanem állandó lélegzési módunk legyen. Hátránya nincs, csak előnye, tehát egészséges vagy beteg egyaránt használhatja állandó légzésnek. Ha megszokjuk, olyan szilárd belső nyugalomra és tökéletes önuralomra teszünk szert, hogy abból semmi ki nem zökkenthet!

Forrás: Selvarajan Yesudian, Haich Erzsébet: Sport és Jóga