A test belső világának felfedezése jóga segítségével

Hatha jóga

Jóga Budapest

A jóga testhelyzetek gyakorlása alatt jelentkező fizikai érzetek gondos tanulmányozásával azonosíthatóak a testhelyzetek által keltett szubtilis érzetek. A jóga testhelyzetek és azonnali hatásaik ismételt megtapasztalása által fokozatosan válnak érzékelhetővé. A testhelyzetek utáni kis szünet, lehunyt szemmel és befelé figyeléssel elősegíti ezt a fajta éberséget. A befelé figyelés folyamata által nyilvánvalóvá válik, hogy minden testhelyzet, hatással van a testi érzetekre és a tudat állapotára. A fejenállás után például fokozott éberségérzet tapasztalható. A hatha jóga egyik leglényegesebb eleme ez a ráhangolódás a test belső állapotára. Sokak számára ez jelenti az első kapcsolatfelvételt a tapasztalatok egy egészen új világával, ami eddig a tudatos területen kívül esett.

Általában hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni a testből érkező információkat, amíg a test fájdalmassá nem válik, és „meg nem betegszik”. Ehelyett testünk felszínének szenteljük legtöbb figyelmünket. Sok kultúrában a test felszínét tekintik a legfontosabbnak. Saját kultúránk is a felszínes megjelenéssel van elfoglalva. Ha a bőr színe nem megfelelő, kozmetikai szereket használunk. Ha a test illata kellemetlen, dezodort használunk. Az önbizalmunk gyakran felszínes külsőségeken alapszik. Egy ember teljes énképe képes külső jellemzői körül forogni. A plasztikai műtétek az arcvonások és kebelméretek átalakítása érdekében egyre nagyobb teret nyernek.

Gyakran kevésbé aggódunk belső elváltozások miatt, melyek a test felszínén jelenítik meg magukat. Nem csak hogy gyakran tagadjuk a test belsejének fontosságát, de elutasítást is érzünk iránta. Ez a belső folyamatok iránti negatív hozzáállás jelentkezik akkor is, amikor a jógaoktató, a különféle tisztító eljárásokat, „kimosásokat” akarja megtanítani. Ide tartozik a víz bejuttatása a végbélbe vagy a gyomorba, majd onnan ki. A belső tisztító gyakorlatok alkalmazásához a tanítványnak gyakran erőteljes e-lenérzéseken kell átjutnia.

Jóga és Pszichoterápia – részlet